Tweede werkweek
18 februari 2023 - Matapica, Suriname
Ik dacht dat ik dit keer een nogal saai verhaal zou schrijven. Tot gisteren was het spannendste van de week een overstroming.
Helaas is hier de situatie ernstig veranderd maar daarover schrijf ik later in dit verhaal.
De week begon in ieder geval rustig. Op maandag komen de kinderen weer op de groep. Op maandag komen ze vaak een voor een binnen. Ze komen van huis en blijven van maandag tot en met vrijdag.
Dinsdag kon ik niet aan het werk omdat de hele straat onder water stond. Het had de nacht ervoor zo hard en lang geregend dat alles weer onder water stond. Ik woon inmiddels met drie stagiaires in huis en ook zij bleven thuis omdat de weg onbegaanbaar was en er geen taxi of bus reed. We hebben het, ondanks het weer, erg gezellig gehad en savonds gezamenlijk het tv programma First Dates gekeken onder het genot van een glas cola Borgoe en chips.
Woensdag en donderdag waren gewone werkdagen en dat leek ook gisteren ( vrijdag) zo te zijn. Ik had wel gehoord dat er een protest zou gaan plaatsvinden omdat de economische toestand van dit land niet best is en het volk ontevreden is over de president en zijn regering. De olieprijs is enorm gestegen, de boodschappen zijn heel duur en de lonen zijn laag. Ik zal niet verder over de politiek gaan schrijven, dit hebben jullie waarschijnlijk ook wel op het nieuws kunnen zien.
Het protest liep in eerste instantie hij erg rustig maar is toch helemaal geëscaleerd. Naar ik begreep werd een groepering de toegang tot het centrum ontzegd en toen sloeg de vlam in de pan. Er werd brand gesticht, met stenen gegooid en winkels werden geplunderd.
Ik had dit alles wel gevolgd via het nieuws maar gelukkig woon ik ver genoeg van het centrum om hier daadwerkelijk iets van te merken. Het enigste wat wij merkten was dateer erg vaak helicopters over vlogen en in de verte hoorde je af en toe sirenes van politie auto’s.
Ik was bij toeval vroeg vrij omdat ik eerst met kinderen naar de tandarts moest. Een van de kinderen bleek incontinent van urine te zijn en haar had ik op schoot bij de tandarts en in het busje van het tehuis. Mijn broek werd helemaal nat en vies en bij terugkomst heb ik besloten om dus maar naar huis te gaan om te douchen en andere kleding aan te doen. Daar de vrijdag altijd erg rustig is, mocht ik ook daarna thuis blijven.
Ik had dus een rustige middag en besloot daarom boodschappen te gaan doen. Bij de winkel aangekomen bleek dat deze gesloten was,zo ook alle andere winkels in de omgeving.Dit uit angst voor plunderingen en misschien nog wel meer erge dingen Ik zou o. a brood halen. Gelukkig mocht ik bij een winkel wel naar binnen en mocht mijn fiets ook mee naar binnen. Bij de kassa hing een beeldscherm waarop de eigenaar kon zien welke auto’s en mensen er langs reden. Ik heb snel brood gekocht en toen de straat leeg was mocht ik weer naar buiten. Nadat ik dit had meegemaakt besefte ik dat het echt goed mis is hier. Gisteravond hoorde ik ook dat er voorlopig een avondklok is ingegaan. Het centrum is van 18.00 uur tot 6 uur in de morgen afgesloten. Waarschijnlijk zijn vandaag de winkels ook nog gesloten. Gelukkig hebben we nog pizza’s in de vriezer dus we hebben in ieder geval nog avondeten.
Gisteravond nog geappt en gebeld met het thuisfront en ze hopelijk enigszins gerustgesteld.
Hopelijk is het leven vandaag
weer iets normaler want het plan is om zondag naar het plaatsje Groningen te gaan. Indien dit doorgaat , vertel ik jullie hierover in mijn volgende verhaal.
Tot zover weer mijn belevenissen hier en hopelijk volgende week een positiever verhaal 🤞🏻😊

Goed te horen dat het goed gaat met je.
Het lijkt me zo onwerkelijk en angstig om zoiets mee te maken.
En ondertussen doe je daar goede dingen! Top!
Hopelijk wordt het daar binnenkort weer wat rustiger zodat je veilig je werk kan doen.