Week 5

11 februari 2026 - Paramaribo, Suriname

Deze week was een bijzondere week. Het was de week waarin ik 60 ben geworden. De week begon rustig, was maandag gewoon op Betheljada. Dinsdag was mijn “oude jaar” en heb ik getrakteerd op Betheljada omdat ik woensdag ( mijn verjaardag) met mijn buurvrouw naar de senioren burger club zou gaan om daar te trakteren. Ik heb op Betheljada een bami gerecht, vleesbroodjes en cola getrakteerd. Ik werd letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet en werd toegezongen. Ik heb meegeholpen in de keuken om het eten op te scheppen en rond te delen. We waren gevraagd om langer te blijven omdat Chan Santoki ( de gewezen president) nog langs kwam. Hij was die dag jarig en gaf enkele tehuizen donaties. Voordat hij kwam kreeg ik nog een kado van Betheljada. Ik heb een hele leuke mok gekregen met foto’s van mij erop. Ook een foto van mij met Kenny B. Ik ben echt heel blij met dat kado. Daarna dus even het bezoek van Santoki bijgewoond en toen naar huis. Ik moest die dag nog verhuizen naar een andere appartement. Dat wist ik omdat dit was afgesproken toen ik ging reserveren. Het is een heel nieuw appartement en de huurbaas had mij gegarandeerd dat alles klaar was. Nou dat viel tegen. Ik kwam in het appartement en had geen douche en dat terwijl ik moe en vies was. Internet deed het ook niet. De huurbaas had aangegeven dat hij nog even weg moest en daarna alles zou regelen. Na ongeveer een uur wachten was hij nog niet terug en ik inmiddels wit heet🤬😤 Hem opgebeld en toen kwam hij vrij snel. Na ongeveer een uur had ik een douche maar wel met koud water 🥶en nog steeds geen internet. Ik heb toen uiteindelijk een simkaart gekregen zodat mijn Surinaamse simkaart niet meteen op was. Nadat ik eindelijk had gedoucht en gegeten wilde ik slapen en toen ik op het bed ging zitten zakte het door. Er was een beugel niet goed geplaatst en daardoor zakte de lattenbodem weg. Na veel gemopper had ik eindelijk een bed om in te slapen. Het appartement was nu wel redelijk op orde maar het gebouw was eigenlijk nog een bouwput.
De volgende dag was ik jarig en ging ik naar de senioren burger club om daar mijn echte 🥳 verjaardag te vieren. Mevrouw Louise ( mijn Surinaamse buurvrouw)had mij dit, voor mijn komst naar Suriname, gevraagd. Ik had van tevoren aangegeven graag dan te willen trakteren op eten. De senioren krijgen altijd sap, fruit en een warme maaltijd. Ik heb toen overlegd met degene die altijd de maaltijd verzorgd wat er die dag zou moeten worden gekookt. Ik heb toen gekozen voor bara,s ( Javaanse snack) bami en cola en fruit.

Mevrouw Louise haalde mij die ochtend op en meteen in de auto werd ik al toegezongen. Bij het gebouw aangekomen werd ik ook meteen gefeliciteerd. Er is zo’n ochtend altijd een vast programma van zingen, bidden, yogaoefeningen en een spel.
Daarna gingen we eten en dat was oprecht heel lekker. Ik heb het idee dat iedereen het lekker vond omdat het muisstil was tijdens het eten. Na het eten werd ik letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Mevrouw Louise had een heel mooi bloemstuk gemaakt en veel senioren hadden bloemen voor mij meegebracht. Ik kreeg ook nog een envelopje met geld,een kettinkje, sleutelhanger en flesopener met Suriname erop. Van de mevrouw die de yogaoefeningen doet kreeg ik nog een mooi tasje. Daarna werd er weer gezongen en gedanst. Zoals jullie kunnen lezen heb ik echt een fantastische verjaardag gehad.
IK heb tot slot iedereen bedankt en toen gingen we huiswaarts. Ik had smorgens al mijn koffer ingepakt omdat ik twee dagen zou verblijven in hotel Torarica ( het oudste en tevens mooiste hotel van Paramaribo) . Ik was wel even toe aan een beetje luxe 😎. Mevrouw Louise heeft mij daar heen gebracht en bij het hotel kreeg ik ook nog een mooi versierde cupcake omdat ik jarig was. Ik heb mij geïnstalleerd en daarna het zwembad opgezocht. Heerlijk gezwommen en daarna was het tijd om mij weer netjes aan te kleden want ik zou nog gaan eten met mevrouw Louise, haar schoonzus en de mevrouw die ‘s morgens het eten had verzorgd. We hebben bij het restaurant heerlijk gegeten en ook daar kreeg ik nog een taart en een bloemetje kado van de dames. Tot slot hadden de dames voor mij nog een versiert ijsje geregeld. Zoals jullie kunnen lezen heb ik echt een topdag gehad en een verjaardag om nooit te vergeten.

De volgende dag ( donderdag) heb ik eerst heerlijk ontbeten en daarna lekker gaan zwemmen bij het hotel en daarna nog met een andere Nederlandse vrijwilliger koffie en taart gegeten bij het koffietentje op waka pasi. Savonds nog uit eten geweest met een collega/ vriendin van Betheljada. Daarna nig nog een nachtje heerlijk geslapen in het hotel en na een heerlijk ontbijt ben ik weer naar mijn appartement gegaan. Vandaar uit weer naar Betheljada. Ik ben bezig geweest met trainingen over medicatie en nog gezellig koffie gedronken met de oud directrice.

Terug op Betheljada kreeg ik nog een kadootje. De huurbaas van het appartement waar ik de vorige keren verbleef ( kon er nú niet verblijven omdat alles vol zat) belde me op en gaf aan het appartement de komende week toch vrij te hebben. Diegene die er zou komen wonen kwam later. Hij had gehoord van mevrouw Louise dat mijn appartement niet zo geweldig was en ik eigenlijk in een bouwput zat. Hij bood mij aan om mijn laatste week hier in zijn appartement te komen wonen en helemaal gratis. Dit was natuurlijk helemaal geweldig dus ik heb meteen de taxi genomen naar mijn appartement en alles weer ingepakt. Om 7 uur savonds was ik weer terug op de heliconstraat en zowel ik als mijn buurvrouw waren helemaal blij 😀☀️

Zaterdag nog naar een markt geweest ( ben altijd dol op markten) met een vriendin /collega van Betheljada en daarna naar een pier gereden. Daar was een Javaans eethuisje ( warung) en hebben daar heerlijk geluncht met bakabana met pindasaus, loempia en saté. We hebben daar heerlijk gezeten met uitzicht op de Suriname rivier. Zondag waren we uitgenodigd bij de oud directrice van Betheljada. Ze woont op Bernarddorp, dat ligt op ongeveer een half uur rijden van Paramaribo. Met de taxi zijn we daar naartoe gereden en hebben daar een hele gezellige middag gehad. Ze woont op een groot perceel en je waant je echt op het platteland. Het is daar heel rustig met heel veel natuur. Kortom weer een geweldig weekend gehad.

Ik heb foto’s geplaatst van mijn verjaardag zodat jullie een beetje kunnen zien hoe geweldig mijn verjaardag was.
Tot zover weer mijn verhaal. Aan het eind van deze week zal ik het laatste verhaal ( voorlopig) schrijven.

👋🏻👋🏻😎

1. Lina:
    11 februari 2026
    Dit was me toch een week. Dat je jarig was wist ik. Maar niet dat je 60 werd. Nogmaals gefeliciteerd met deze mijlpaal. Je hebt een hele drukke week gehad waarin je flink verwend bent. Geniet ervan en tot ziens in ons koude kikkerlandje. Groetjes Lina
  2. Rina:
    Oh Wat een week!!
    Nog Van Harte 😘Gefeliciteerd met je 60ste!
    Wat een bijzondere dagen en wat leuk dat iedereen daar er zo aan denkt
    Liefs Rina
  3. Regina Bierma:
    11 februari 2026
    Van harte gefeliciteerd met je 60ste verjaardag en dat in Suriname.
    Het plekje waar jou je zo thuis voelt, fijn om te lezen dat de mensen er een prachtige verjaardag van hebben gemaakt, een herinnering voor altijd
    Groetjes, Regina
  4. Wina:
    11 februari 2026
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Mooi dat je zo verwend bent, heb je verdiend!
  5. Veronique van Amerongen:
    11 februari 2026
    Jeetje wat weer een avontuur, wat fijn dat je een leuke verjaardag hebt gehad, je bent goed verwend 😘